Валута
BGN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

11 съвета за здрава и красива коса

11 съвета за здрава и красива коса

Всеки човек, в зависимост от цвета на косата и дебелината на космите, има на главата си между 90 000 и 150 000 косъма. Около 90% от тях все още растат. Най-тънки са русите коси, затова те са най-много на брой, следвани от кестенявите, а най-малко косми имат червенокосите, тъй като те са най-плътни. Знаем, че загубата на до 100 косъма на ден не е повод за тревога, тъй като всеки косъм расте между 2 и 5 години, а след като спре растежът му, той остава на главата няколко месеца.Тъй като вече повредената коса най-често трябва да бъде подстригана, трябва да се погрижите за нея предварително, като използвате качествени продукти, подходящи за Вашия тип коса, като се храните с храна, богата на витамини, фибри и ненаситени мазнини, и като спазвате няколко не много трудни съвета.

1. Изчеткайте косите си преди да ги измиете - това ще премахне остатъците от продукти за коса и насъбралата се мръсотия, а освен това ще подсили микроциркулацията на скалпа. Не е необходимо да нанасяте шампоана два пъти, тъй като още първата доза отмива мръсотията, но и естествените масла на косата. Разпенете шампоана с пръсти, като масажирате леко косата.

2. Винаги овлажнявайте косата си с подходящ за нейния тип балсам или маска. Маските се нанасят само в корените на косата, а балсамите - в краищата й.


3. Никога не търкайте измитата коса с хавлиената кърпа, а само попийте водата с леко потупване. Не е добре и да решите мократа коса, като можете само да минете върху нея с гребен с широки зъби, който да я разплете. Изчакайте косата да изсъхне поне на 75%, преди да използвате четка.

4. Избягвайте да използвате четки и гребени с пластмасови зъби, или такива от метал, тъй като пластмасата и металът наелектризират косата и я повреждат. Купувайте дървени гребени и четки, или такива от естествен косъм. Най-малко вредни за мокра коса са четките с гумени зъби.

5. Измиването на косата трябва да се прави в зависимост от типа на водата, която използвате. Ако косите Ви изглеждат сухи и матови, вероятно водата е твърда и съдържа минерали. Можете да ги неутрализирате с изплакване с разтвор на лимонов сок в малко минерална вода. За да премахнете натрупванията на минерали, измивайте косата си веднъж седмично с почистващ шампоан.

6. По време на боядисването на косата си в домашни условия, навлажнете с вода краищата й, тъй като те са по-сухи от корените, по-порьозни са и поемат повече боя. Влажната коса не абсорбира толкова от боята, така че цветът ще е много по-равномерен от корените до върха.

7. Веднъж на всеки две седмици нанасяйте маска или горещи масла за дълбоко третиране на косите. Целта е да подхраните корените и фоликулите на космите. Загряването носи ползи, тъй като топлината отваря кутикулите, външният слой на косъма, и ингредиентите навлизат в дълбочина.

8. Ако имате боядисана коса, добре е да използвате продукти за запазване на цвета. Те подхранват изсушените от химическите вещества коси и намаляват отмиването на боята от вътрешността на косъма, запазвайки го за по-дълго време.

9. Използвайте сешоари и преси с йонизиращ ефект. Тези уреди за коса насищат косите с отрицателни йони, които предпазват косъма, тъй като разбиват водните молекули по-бързо и обезвреждат вредите от положителните йони. Освен това йонизиращите сешоари намаляват значително времето за сушене.

10. Къдравата коса е суха и трудна за оформяне, затова трябва да използвате балсам, за да оформите къдриците. Много подходящи за къдравата коса са продуктите, които съдържат растителни масла - бадемово, масло от карите, зехтин, жожоба, кокосово и прочее. Нанесете балсама върху измита коса и разрешете с рядък гребен, без да втривате в корените на косата. Ако имате тънка или къдрава коса, която боядисвате, добре е веднъж на 6 месеца да я оставите да почива от агресивните бои, и да използвате полу-перманентна боя или такава с растителни оцветители. Те не са толкова трайни, но ще издържат поне 6-8 измивания на косата.

11. Тъй като гребените и четките натрупват остатъци от лак, пяна и нечистотии, измивайте ги поне веднъж седмично с топла вода и сапун, и ги дезинфекцирайте с малко спирт и памучен тампон. Това е особено важно, ако имате пърхут, себорея, мазна коса или гъбична инфекция на скалпа.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари